Startsida - Nyheter

Dubbla signaler till svenska idrottare om hbtq-rättigheter

Friidrottsförbundet stoppade Emma Green Tregaro från att upprepa sin aktion med nagellack i regnbågsfärger mot de homofientliga lagarna i Ryssland under höjdhoppsfinalen. I veckan gick även Stefan Lindeberg, ordförande i den svenska olympiska kommittén, SOK, ut och varnade för att den idrottare som gör en liknande manifestation under OS om ett halvår kommer att skickas hem.

Ställningstagandet inför OS i veckan var glasklart:

– Flera har föreslagit att truppen ska bära regnbågspins och annat, men det är helt uteslutet med den typen av aktiviteter, sade SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till TT.

Emma Green Tregaros naglar väckte uppmärksamhet i hela världen under höjdhoppskvalet i VM, och bland Feministiskt Perspektivs läsare är uppfattningen entydig. 100 procent av de som svarade på förra veckans fråga anser att hon gjorde rätt. Det fanns inget stöd över huvud taget för uppfattningen att idrott och politik ska hållas isär, som bland annat hävdats av DN-krönikören Johan Esk.

Samtidigt kallade både Esk och andra sportjournalister i svensk media gesten för modig och värd att hylla. Mona Masri skrev i DN att det hedrar Emma Green Tregaro att hon, till skillnad från de flesta idrottare, stod upp för mänskliga rättigheter men att det knappast kan kallas modigt i ett vidare perspektiv.

Att Friidrottsförbundet har tagit avstånd från den tysta aktionen och SOK varnat OS-deltagare för att de kommer skickas hem visar enligt RFSL på hur svårt den svenska idrottsrörelsen fortfarande har att hantera hbtq-frågor. Vice förbundsordförande Christian Antoni Möllerop menar att om lika värde och rättigheter ska genomsyra svensk idrott så måste dess aktiva också kunna stå upp för detta.

– RFSL förväntar att idrottsrörelsen tar tydlig ställning mot homofobi och transfobi i egna led men även internationellt. Ledare för den svenska idrottsrörelsen borde trycka på det internationella regelverket och välja att stå upp för sina egna hbtq-idrottare och för mänskliga rättigheter. Man bör använda sitt inflytande inom organisationer som IOK för att påverka i riktning för hbtq-personers mänskliga rättigheter, istället för att agera mot markeringar som Tregaros regnbågsnaglar, säger Christian Antoni Möllerop.

Inför OS talar nu en del om bojkott, av flera skäl. Åsa Petersen påminner i en artikel i Dagens Arena om varför det är viktigt att agera, men att det måste ske med hänsyn till den ryska hbtq-rörelsens bedömning av läget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV